Kuinka tasapainoilla arjessa urheilijana?

Me CHOPAR:illa tiedämme nykypäivän urheilijoihin kohdistuvat arjen haasteet ja vaatimukset. Vain harva urheilija on niin onnekas, että urheilu-urasta maksettaisiin palkkaa, ja monet joutuvatkin tasapainoilemaan työelämän, opiskeluiden ja urheilun välillä.  Ja vaikka taloudellinen tilanne olisikin kunnossa, urheilijan arjen toimivuus koostuu monesta muustakin alueesta. On tärkeä panostaa ravintoon ja lepoon. Perhettä ja kavereitakin olisi hyvä nähdä toisinaan. Miten saada aika riittämään kaikkeen, ja ennen kaikkea palautua tarpeeksi? 

Meidän tiimimme CHOPARilla koostuu monesta entisestä huippu-urheilijasta. Haastattelimme kollegoitamme ja keräsimme parhaat vinkit toimivaan alkukauteen.
1. Suunnittele ja aikatauluta

1. Suunnittele ja aikatauluta

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ota esiin kalenteri, muistikirja tai Excel- taulukko, mikä ikinä toimiikaan sinulle parhaiten. Listaa ylös kaikki tulevan viikon menosi: työt, koulu, treenit, kisamatkat, leirit ja niin edelleen. Lisää mukaan lepopäivät, kauppareissut ja muut menot, kuten kavereiden tapaamiset. Muista ottaa huomioon myös siirtymät ja niihin kuluva aika. 

Kun olet perillä menoistasi, osaat valmistautua paremmin.

Ammattilaisen vinkki: pakkaa edellisenä iltana seuraavan päivän kassi valmiiksi, näin vältät aamun panikoinnin! 

2. Valmista ruoat etukäteen

2. Valmista ruoat etukäteen

Viikko on hyvä aloittaa kunnon kauppareissulla, ja ostaa jääkaappi täyteen ravintorikasta ja proteiinipitoista ruokaa. Pyri ostamaan isommat ostokset kerralla, jotta viikon aikana riittäisi vain pienet täydennyskäynnit. Kauppalista kannattaa tehdä jo kotona.

Ruokailut kannattaa myös suunnitella etukäteen, ja kerralla kannattaa valmistaa isompi satsi, jotta ruokaa riittää useammalle päivälle. Eväsboksit ovat urheilijan paras ystävä. Nopeat eväät ovat myös tärkeitä, ja niitä kannattaakin pitää aina mukana treenikassissa. Muista myös nesteytyksen tärkeys!
3. Tarpeeksi lepoa

3. Tarpeeksi lepoa

Laadukas uni on kaiken a ja o. Unessa palaudumme ja kehitymme, lisäksi se pienentää loukkaantumisriskiä. Kaikkien unentarve on erilainen, mutta hyvä lähtökohta olisi saada unta 8 tuntia yössä. Joillekin päiväunet sopivat ja toisille eväti. Muistathan myös iltaisin varata aikaa rauhoittumiselle, kännykkä olisi hyvä jättää pois ennen nukkumaan menoa. 

On äärimmäisen tärkeä aikatauluttaa myös vapaapäivät kalenteriin, ja varmistaa näin riittävä palautuminen. Kaikki lepo ei aina ole pelkästään unta, vaan urheilun ja työn ohelle tarvitaan muutakin vastapainoa. Järjestä aikaa ystävillesi ja perheellesi, ja tee niitä asioita, joista juuri sinä nautit. Koita mahduttaa jokaiseen päivään edes pieni hetki itsellesi – Oli se sitten kirjan lukemista, piirtämistä tai herkullinen välipala. Elämästä ja urheilusta pitää muistaa nauttia! 

Arjenhallitseminen on sekin taito, jota voi ja pitää harjoitella. Kaikki me voimme tulla siinä paremmiksi, ja aina löytyy tapoja tehdä asiat vielä paremmin. Kiireisessä arjessa on myös hyvä oppia priorisoimaan tehtäviä.

Pidetään huolta itsestämme ja jaksamisestamme <3 Tsemppiä alkavaan kauteen!